Antena Căutare

Limba ta arată așa? Ce spune asta despre sănătatea ta. Poate indica mai multe probleme

Când vine vorba de sănătatea orală, cei mai mulți dintre noi știu că trebuie să fim atenți la semnele de boală sau de carie pe dinți. Dar și alte părți ale gurii - cum ar fi limba - pot oferi indicii despre sănătate.

O limbă cu crestături pe margini este denumită, în termeni medicali, limba geografică. Potrivit doctorului Neeraj Panchal - șeful secției de chirurgie orală și maxilo-facială de la Penn Presbyterian Medical Center - aceasta "apare de obicei din cauza faptului că limba apasă în mod continuu pe dinți", rezultând niște adâncituri asemănătoare dinților.

Deși o limbă de acest tip nu este neapărat o problemă, în unele cazuri poate indica prezența unei afecțiuni. Poate fi vorba despre o deficiență de vitamine până la scrâșnirea dinților pe timp de noapte sau apnee în somn, o afecțiune greu de depistat care poate provoca moartea.

Citește și: Serviciile medicale vor fi decontate pentru bolnavii de cancer neasigurați. Când intră în vigoare măsura

Limba ta arată așa? Ce spune asta despre sănătatea ta. Poate indica mai multe probleme

Iată motivele pentru care limba poate fi albă, cu crestături pe margine:

Deficiență de vitamine

În mod ciudat, un deficit de vitamine B, cum ar fi B12, acidul folic (B9) și riboflavina (B2), poate provoca inflamarea gingiilor și umflarea limbii, potrivit Dr. Soroush Zaghi, medic specialist în otorinolaringologie și chirurg de somn.

El a declarat pentru HuffPost: "Aceste vitamine sunt cruciale pentru regenerarea celulelor și menținerea sănătății țesuturilor mucoasei bucale".

Strângi sau scrâșnești dinții

Încleștarea sau scrâșnirea dinților poate da acest aspect limbii, ambele fiind frecvente dacă ești o persoană anxioasă și stresată.

Aceste afecțiuni "exercită o presiune suplimentară pe părțile laterale ale limbii, ceea ce poate duce la un aspect festoneat în timp", a declarat Dr. Zaghi.

S-ar putea să te trezești scrâșnind din dinți atunci când ești treaz/ă, dar se poate întâmpla și atunci când dormi.

La fel ca adânciturile din limbă, următoarele simptome ar putea să vă dea de înțeles că ai obiceiul de a strânge dinții:

  • Dureri la nivelul feței, gâtului și umerilor
  • Un maxilar dureros, care poate duce la o afecțiune numită tulburare temporomandibulară (TMD)
  • Dinți uzați sau sparți, ceea ce poate provoca o sensibilitate crescută și pierderea dinților și a plombelor
  • Dureri de cap
  • Dureri de urechi
  • Somn perturbat.

Citește și: A crezut că are o reacție alergică la nivelul ochilor, însă medicii i-au pus un diagnostic crunt. Ce afecțiune gravă era de fapt

Deshidratare

Faptul că nu bei suficientă apă și lichide poate provoca umflarea țesuturilor din corpul tău, inclusiv a limbii. Acest lucru va face ca limba ta să pună presiune pe dinți, ceea ce va duce la acea margine cu crestături.

Apnee

Apneea este o afecțiune a somnului care face ca respirația să se oprească și să pornească în timp ce dormi. Poate fi greu de depistat dacă dormi singur/ă, dar un partener ar putea observa aceste simptome revelatoare:

  • Oprirea și pornirea respirației
  • Scoaterea unor zgomote de gâfâit, sforăit sau sufocare
  • Treziri dese
  • sforăit puternic.

Simptomele apneei în somn pot apărea și în momentele în care ești treaz/ă. Persoanele care suferă pot observa că se simt foarte obosite pe parcursul zilei, deși se presupune că au dormit o noapte întreagă. De asemenea, este posibil să le fie greu să se concentreze, au schimbări de dispoziție și se trezesc cu dureri de cap.

Cea mai frecventă formă de apnee în somn este apneea obstructivă în somn (OSA), cauzată de blocarea căilor respiratorii superioare. Este frecventă în rândul persoanelor care au maxilarul mic sau retras sau limba mare.

Afecțiunea crește riscul de hipertensiunea arterială, diabet de tip 2, boli de inimă, depresie și accidentul vascular cerebral

Probleme cu articulația temporo-mandibulară

Articulația temporo-mandibulară (ATM) leagă maxilarul inferior de craniu. Tulburările care o afectează pot provoca simptome precum dureri de maxilar, dureri de urechi sau dificultăți la deschiderea sau închiderea gurii.

"Deosebirea sau disfuncția asociată cu tulburările ATM poate reduce spațiul pentru limbă, contribuind la un aspect festoneat.", a zis Dr. Zaghi.

Probleme cu tiroida

O tiroidă hipoactivă sau hipotiroidismul este o afecțiune în care organismul nu produce suficienți hormoni.

Simptomele tipice ale acestei afecțiuni sunt oboseala, creșterea în greutate, sensibilitatea la frig, pielea și părul uscate, depresie.

Dar, pentru unii, o tiroidă hipoactivă poate provoca umflarea limbii, făcând-o să se preseze mai puternic pe dinți, conform The Sun.

(P) Tipuri de dureri musculare și cum să le previi... Afecțiunea rară care te face să plângi cu lacrimi de sânge. Doar 80 de persoane au avut-o în ultimul secol...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x