Antena Căutare

Avertismente de la Salvamont. Turiștii trebuie să fie foarte atenți: „Nu atacă omul decât dacă sunt provocate”

Salvamont Hunedoara pune în gardă turiștii care se aventurează pe munte. Iată de ce unele trasee sunt mai periculoase decât altele în următoarea perioadă.

colaj salvamontist cățărat pe stâncă, mai mulți salvamontiști în timpul unei intervenții și elicopter smurd salvamont hunedoara
Salvamontiștii trag un semnal de alarmă | Facebook

Salvatorii montani avertizază turiștii să acorde atenție deosebită traseului atunci când se află pe munte.

Citește și: Cum a plecat îmbrăcată în drumeție în Munții Piatra Craiului o tânără din Cehia. Ce i-a întrebat pe salvamontiști

Avertismente de la Salvamont. Turiștii trebuie să fie foarte atenți: „Nu atacă omul decât dacă sunt provocate”

Salvamont Hunedoara trage un semnal de alarmă în ceea ce privește viperele. Acestea au ieșit din hibernare mai devreme în acest an și reprezintă un pericol real pentru turiștii neatenți.

Vipera comună poate fi observată în județul Hunedoara în mai multe zone, printre care: Dealul Cetății Deva, Rezervația Științifică Gemenele din parcul Național Retezat, Cetatea Sarmizegetusa Regia din Munții Orăștie sau în Defileul Jiului.

Citește și: Recomandările salvamontiștilor după ce au avut „cea mai aglomerată zi”. Ce trebuie să știe turiștii care se aventurează pe munte

Deși nu atacă din senin, ele devin periculoase când sunt provocate sau chiar călcate. Acestea își petrec timpul la soare pe stânci sau pe cărările de munte, potrivi unei surse. Tocmai de aceea, turiștii trebuie să acorde o atenție deosebită mediului înconjurător atunci când se află în zonele în care își fac de obicei cuib viperele.

„Viperele trebuie evitate atunci când sunt întâlnite pe traseele de munte sau se încălzesc la soare pe stânci. Ele nu atacă omul, doar dacă sunt călcate din greșeală sau sunt provocate.

Citește și: Kate Middleton, coborâre în rapel într-o misiune de salvare alături de Prințul William. Ipostaza în care nu a mai apărut până acum

De aceea recomandăm turiștilor să se încalțe cu bocanci de munte, să poarte un pantalon lung sau să aibă parazăpezi de vară care să le acopere piciorul și să-i protejeze în cazul unei mușcături accidentale”, a declarat Ovidiu Bodean, șeful Servicului Public Județean Salvamont Hunedoara.

Salvamontiștii le recomandă oamenilor dornici de aventuri montane să se echipeze corespunzător pentru a evita evenimente tragice. De asemenea, ei insistă să nu se oprească pentru a le face fotografii vietăților sau să încerce să le atingă, acestea putând să-i atace, simțindu-i ca un pericol.

Citește și: Doi părinți și-au dus copiii în papuci în drumeție pe Vârful Vârtoapele, deși era cod portocaliu de vijelii. Ce a urmat

„În toate cazurile de mușcături de viperă la care am fost solicitați în ultimii ani, și au fost circa 20 de asemenea solicitări, victimele erau persoane care au fos mușcate de mâini.

De aici se poate deduce că acele persoane ori au încercat să atingă viperele, ori chiar au vrut să facă fotografii cu ele”, mai adaugă Ovidiu Bodean.

Vipera este un șarpe veninos, astfel că în cazul unei mușcături trebuie administrat de urgență un ser antivenin.

Citește și: Un bărbat a urcat cu prietenii pe Vf. Moldoveanu cu bagaje și boxă din care răsună manele. Reacția Salvamontului: ”Să nu vă mirați când situații penibile sfârșesc urât”

„Avem cinci doze de ser antivenin la Urgență, mai ales că la spitalul din Deva se primesc cazuri din tot județul. Chiar dacă termenul de valabilitate al unei fiole este relativ scurt și costul mare, nu putem rămâne fără ser antivenin”, a declarat dr. Lucian Miron, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Deva.

O femeie a lucrat timp de zece ani ca medic ginecolog fără a avea studii. De ce spune că este nedreaptă pedeapsa... „Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x